Westerlingen fietsen vierdaagse in Enschede: ‘Het was hier vroeger totaal anders’

Veertig leden van de Kip Caravan Club zijn op 21 juli 2019 met hun sleurhutten neergestreken op ’t Scharrelhoes in Boekelo. De landschapscamping is de ideale uitvalsbasis voor deelname aan de Enschedese Fietsvierdaagse.

De leden van de Kip Caravan Club melden zich opgewekt bij de start van de Fietsvierdaagse Enschede. Ze zijn door Bertus Workel van hun tijdelijke standplaats in Boekelo naar de Oude Markt in Enschede geloodst. De Lonnekernaar is de organisator van het weekje Twente voor zijn medeclubleden, door hem aangeduid als ‘de kippen’.

Deelname aan de fietsvierdaagse is een belangrijk onderdeel van het programma. Een slimmigheidje van Workel. „Zo kan ik me ook een beetje ontlasten”, zegt hij met een brede lach. Hij is een verwoed fietser, kent zo’n beetje alle fietspaden in de omgeving van Enschede. Hij zocht naar een manier om ‘ook de andere kippen te laten zien hoe mooi Twente is’.

Bertus Workel, Kip Caravan Club

Workel: „De mensen van de zorgorganisatie Livio zetten altijd weer verrassende routes uit voor de vierdaagse. Door de fietsvierdaagse leer je verschillende plekken van Twente kennen. De meeste van onze leden komen uit het westen en kennen deze streek niet.”

Zoals het echtpaar Jelle en Cora Visser uit Bleiswijk. Hoewel Jelle (75) vroeger zakelijk weleens in Twente kwam. „Dat was nog in de tijd van de katoenindustrie. Het was hier toen totaal anders dan nu.”

Scharrelhoes

De meeste ‘kippen’ zijn zondag neergestreken op de landschapscamping ’t Scharrelhoes in Boekelo. De opening van de ‘Kip-week’ was op zijn Twents, vertelt Workel. „Met bier. De beugelflessen hebben we tegelijk laten ploppen. We willen ze ook het nodige van onze geschiedenis en cultuur meegeven. Daarover komt Willem van Heek vertellen.”

De Kip-leden hebben elkaar goed leren kennen op de tripjes in binnen- en buitenland. Ze delen lief en leed. „Het is een beetje familie geworden”, zegt Kees Kuiper uit Velsen-Zuid. Hij is voor de eerste keer in Twente en vertelt het jammer te vinden dat zijn vorig jaar overleden echtgenote niet van de partij kan zijn. „Ze ging op alle reisjes mee. Iedereen kende haar. Dat maakt het voor mij wel wat gemakkelijker om hier met de anderen mee te fietsen. Ik hoef niks uit te leggen.”

< Terug naar het nieuwsoverzicht